Op 6 oktober vond de zesde en laatste bijeenkomst plaats van de praktijkleergang het Brandrode Rund. Dit als onderdeel van het project ‘Het-Brand-Rode-Rund-als-grote-grazer-in-en-rond-de- Maashorst’.
Een project dat de Maashorstboeren in 2016 gestart zijn in samenwerking met andere partijen en dat duurt tot eind 2017.
Bedrijfsplan:
De praktijkleergang bestaat uit 6 dagen verdeeld over 2016 en 2017.
Tijdens de praktijkleergang krijgen de deelnemers uitleg in zaken als: natuurbegrazing, PR en communicatie. Ook het ontwikkelen van producten van dit rund kwam aan bod.
Docent Geert Willems wist haarfijn te vertellen hoe je deze dieren kunt houden met weinig kosten en betere opbrengsten. En wel zo, dat er ook nog wat over blijft om de boer in stand te houden. Want alles goed en wel. We willen graag een mooi ras als het Brandrode rund in stand houden. Een nobel streven! Maar dan is het wel zaak om eerst de boer in stand houden!
Een logica als een brandrode koe, maar in de praktijk moeilijk waar te maken!
Nieuwe streekproducten op basis van het Brandrode Rund:
Dat is één van de doelen van dit project. Geheel in stijl werden tijdens de lunch hamburgers van Brandrode Rund gegeten.
Het Maashorst speltworstenbroodje gemaakt van vlees van het Brandrode Rund en met Maashorst spelt is uit ontwikkeld.
Meer Maashorststreekproduct is nauwelijks denkbaar!
Op zondag 8 oktober werd het gepresenteerd aan het grote publiek in het Boerenbondsmuseum te Gemert.
Ook tijdens het Oerweekend op is het gepresenteerd.
Beide keren een enorm succes en alom bewondering voor de smaak!
Tevreden deelnemers:
De deelnemers aan de praktijkleergang kunnen aan de gang. Een aantal van hen heeft al Brandrode koeien. Gezamenlijk nu al circa 120.
De belangrijkste les van deze cursus: zorg eerst voor afzet van je producten.
Doe je dat niet dan ben je als boer over geleverd aan de wereldmarkt. Daar geldt het recht van de sterkste. Terwijl de echte overleveraars vaak juist degene zijn die zich het snelste aanpassen. De Brandrode houders hebben in de gaten dat wereld verandert.
En mogen zich tot de laatste groep rekenen.
Certificering:
Na afloop ontvingen de deelnemers een certificaat uit handen van de voorzitter van de Maashorst in Uitvoering; De heer Versteijlen.
Belangrijk omdat Terrein Beherende Organisaties plannen hebben om hun gronden alleen nog te verpachten aan boeren die gecertificeerd zijn.
Pachters moeten op de hoogte zijn van natuurdoelen en daar speelde deze praktijkleergang handig op in.