Opening Boerenlandroute Hengstheuvel – Hultje

Zaterdag 12 oktober 2024 openen de Maashorst Boeren de vernieuwde wandelroute Hengstheuvel – Hultje. Iedereen is vanaf 10:00 uur van harte welkom op de parkeerplaats Maashorst op het eind van de Udensedreef in Uden voor ontvangst met koffie/thee en een boerenlekkernij. De eerste 50 deelnemers ontvangen een verrassing. Om 10:30 uur verricht wethouder Jeroen van de Heuvel de officiële opening waarna iedereen de wandelroute kan ontdekken.

De boeren stellen via de wandelroutes hun land open om de wandelaars te laten beleven wat er groeit en bloeit op het land en maken hiermee een mooie verbinding met de maatschappij.
De vernieuwing zijn nieuwe startborden, boerderijborden met uitleg over die boerderij en de bewegwijzering. De Boerenlandroutes in de Maashorst geven een mooie beleving van het samenspel van natuur in het oergebied in Brabant gecombineerd met een gevarieerd en dynamisch cultuurlandschap oftewel landschap uit boerenhanden.

De vernieuwing van de routes over boerenland is mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage en
samenwerking tussen Agrarische Natuurvereniging De Maashorstboeren,  gemeente Maashorst, gemeente Bernheze, Brabants landschap, Waterschap Aa en Maas, Provincie Noord-Brabant en de Stimuleringsregeling landschap (Stila). Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden zorgt met vrijwilligers voor de juiste plaatsing van de borden.

Wandelen over boerenland langs de bosrand
De Hengstheuvel – Hultje route is een paars gemarkeerde route van acht kilometer door landelijk gebied rond de eeuwenoude buurschap Hengstheuvel en Hultje en maakt deel uit van het knooppuntennetwerk van VisitBrabant. De route is toegankelijk voor jong en oud en biedt bijzondere doorkijkjes.

De Maashorstboeren zijn trots om met deze vernieuwde route het wandelen over boerenland door te kunnen zetten. De andere vier routes over boerenland in de gemeentes Maashorst en Bernheze worden komende maanden geopend. Op 2 november is de volgende opening in gemeente Bernheze.

Respect voor natuur en boerenland
Langs de route zijn informatieborden geplaatst met details over het boerenleven, de bedrijven en de natuur. Duidelijk herkenbare pijlen wijzen de route. Wandelen over boerenland betekent ook respect voor dieren en boeren. Via borden worden de regels aangegeven.

Wandelen is gezond voor jong en oud en de beleving van rust en ruimte op boerenland doet iedereen goed. Een aanrader om de route te wandelen op 12 oktober.

Vijf routes
De Maashorstboeren hebben in vijf buurtschappen in Uden, Schaijk, Zeeland en Nistelrode, wandelroutes aangelegd die je over weilanden en akkers leiden. De routes zijn met kleuren uitgepijld.