meNZEL

wandelen over boerenland

Wandelen over boerenland met een breuk

Hier begint de boerenlandroute Menzel: een rood gemarkeerde route van vijf kilometer over oud boerenland met een breuk. De route Menzel voert door een eeuwenoud agrarisch landschap. De naam Menzel bestaat al sinds 1500. Vroeger was het een open, agrarisch landschap met enkele boerderijen. Op de route aan de westrand van natuurgebied de Maashorst tref je een afwisseling van akkers, weilanden, bos, waterlopen, boerderijen en burgerwoningen. Wie goed kijkt, kan op het land het verschil zien tussen hoog en laag, nat en droog en de breukrand die duizenden jaren geleden in de aardkorst is ontstaan.

Peelrandbreuk
De Peelrandbreukzone loopt van  Roermond tot aan Oss. In de ondergrond heeft zich door de aardverschuivingen een metersdiep breukvlak gevormd. De slenk is in de laatste ijstijd bijna volledig opgevuld met een dikke laag dekzand. De breuken veroorzaken bijzondere waterkundige omstandigheden waardoor op sommige plaatsen de hogere delen in het landschap moerassig zijn door kwel van ijzerhoudend grondwater. Deze natte gebieden heten wijstgronden waar bijzondere bloemen groeien en bloeien. Boven de grond valt het forse hoogteverschil nauwelijks op. Bij droge zomers kun je het verschil in begroeiing zien.

Een van de breuklijnen tussen de Centrale Slenk en de Peelhorst loopt dwars door dit gebied. De buurtschappen Mortel, Bus, Rond de berken en Slabroek liggen op de horst die al zeker 100.000 jaar uiterst langzaam omhoog komt. Menzel ligt in de slenk die niet meebeweegt naar boven.

Verbrede landbouw
Op en om deze route vind je niet alleen akkers en weilanden voor de melkveehouderij, maar ook bedrijven in de ‘verbrede landbouw’. Bijvoorbeeld een minicamping of zorgboerderij. Deze ondernemers spelen in op de wens van consumenten om als toerist te kunnen genieten van dit mooie landschap. Op de zorgboerderij ervaren ouderen een rustgevende omgeving tijdens hun dagbesteding met professionele ondersteuning.

Langs de route staat een boerderijbord bij Melkvee Rond de berken en bij Boerenland Henk en Corine.

Bekijk de route op de kaart; het startpunt is….